קטע הרחבה – ליפופרוטאינים – סוגים שונים

  • VLDL (Lipoprotein Density Low Very) – חלקיק המכיל הרבה שומן (כ-90% ממשקלו היבש), בעיקר טריגליצרידים, ומעט חלבון (כ-10% ממשקלו היבש).
    VLDL הינו ליפופרוטאין בעל צפיפות נמוכה מאוד: 1.006 g/ml – 0.95
  • LDL (Lipoprotein Density Low) – חלקיק המכיל הרבה שומן גם הוא, (כ-75% ממשקלו היבש פחות מ – VLDL), ומעט חלבון (כ-25% ממשקלו היבש). חלקיק זה מפורסם יותר בשמו "הכולסטרול הרע", משום שהוא הנשא העיקרי של כולסטרול בפלסמה ויש לו נטייה גבוהה לשקוע על דופנות העורקים וליצור את התהליך של טרשת העורקים.
  • HDL (Lipoprotein Density High) – חלקיק קטן יותר ומכיל מעט שומן וכולסטרול ביחס למעטפת חלבונית עבה יותר (שומנים – 77% ממשקלו היבש וחלבון – 33% ממשקלו היבש). חלקיק זה מפורסם יותר בשמו "הכולסטרול הטוב". חלקיק זה אינו נוטה לשקוע על דופנות העורקים. להפך, מחקרים הראו שבכוחו לקלוט כולסטרול שהצטבר על הדפנות ולפנותו, ולכן רצויה רמה גבוהה יותר שלו בדם.
    HDL הינו ליפופרוטאין בעל צפיפות גבוהה יחסית: 1.21 g/ml – 1.063

היחס בין ה"כולסטרול הטוב" ל"כולסטרול הרע" בדם, משפיע על הסיכון לחלות במחלות לב, ועל יחס זה ניתן להשפיע על ידי תזונה ופעילות גופנית.