יתר לחץ דם

תופעה זו נפוצה מאוד. ליתר לחץ דם יש מעט מאוד תסמינים, ורוב האנשים הלוקים בו אינם יודעים זאת. כאמור, יתר לחץ דם זוהה כגורם סיכון לטרשת העורקים ולכן קשור בסתימות בעורקים הכלילים (עורקים המובילים דם אל שריר הלב) בלב ובעורקי המוח.

יתר לחץ דם הוא גם גורם משמעותי בהתפתחות מחלות לב, משום שהוא גורם לכך ששריר הלב יעבוד קשה יותר מול לחץ גבוה יותר בעורקים.

לחץ דם נמדד ביחידות של מ"מ כספית. נמדדים שני לחצים: לחץ סיסטולי – לחץ הדם בזמן התכווצות חדרי הלב (הערך הגבוה יותר); לחץ דיאסטולי – לחץ הדם בזמן מנוחה או הרחבת חדרי הלב (הערך הנמוך יותר). יתר לחץ דם יוגדר כאשר הלחץ הסיסטולי עולה מעל 140 מ"מ כספית או כשלחץ הדם הדיאסטולי עולה מעל 90 מ"מ כספית.

גם כאן תורשה, גיל ומצבי מתח נפשי משפיעים על התפתחות התופעה והחרפתה, אך ישנם גורמים כמו צריכת מלח, אלכוהול, משקל גוף ופעילות גופנית שהקפדה עליהם תסייע בהקטנת הסיכון להתפתחות המחלה.

התזונה המומלצת לשמירה על לחץ דם תקין

המטרה העיקרית היא שמירה על משקל גוף תקין. דבר זה יושג על ידי צריכה נבונה ומאוזנת של כל אבות המזון במגוון ובכמויות המתאימות.

הגבלה בצריכת מלח: מומלץ להפחית צריכת מזונות עשירים במלח כמו מזונות משומרים, מעובדים, אבקות מרק ואבקות להכנת רטבים, חטיפים מלוחים, נקניקים ובשרים משומרים, וכן להפחית הוספת מלח למזונות אחרים.

הגבלה בצריכת אלכוהול: ידוע שצריכה גבוהה של אלכוהול מגבירה את הסיכון ליתר לחץ דם. לעומת זאת ישנם מחקרים שמראים שצריכה מעטה יומית של אלכוהול (עד כוסית ליום) עשויה לסייע במניעת יתר לחץ דם.

לעיתים כאשר שמירה על הכללים הללו אינה מספיקה יש צורך בטיפול תרופתי.