סיכום

מבוגרים שחיו לפני התפתחות החקלאות וביות בעלי חיים צרכו את כל מזונם כמעט משתי קבוצות מזון – בשר וירקות. הם צרכו דגנים לעתים נדירות, ולא צרכו כלל חלב ומוצריו. כמות התאית בתזונה הקדמונית גבוהה במידה משמעותית מזו שבמזוננו, ודומה למה שמקובל היום באפריקה הכפרית – מקום שנדיר למצוא בו מחלות הקשורות בצריכה מועטה של תאית. כמות הנתרן בתזונה הקדמונית היא שישית ממה שמקובל היום במערב ושליש ממה שהמליצו באחרונה רשויות הבריאות בארצות הברית. בגלל גיוון הצמחים בתפריט הקדמוני, עלתה כמות הוויטמינים, כאשר חומצה אסקורבית (ויטמין C) מייצגת אותם, במידה ניכרת על זו שאנו צורכים.

בשר הציד העניק כמויות גדולות של ברזל וחומצה פולית, הגדיל באורח משמעותי את אחוז הקלוריות מחלבון בהשוואה לתזונה האמריקנית, וכן העניק כמויות גדולות של כולסטרול, שהן למעשה קרובות לכמויות הנצרכות היום במערב. מאידך גיסא, הם אכלו הרבה פחות שומן מאתנו, והשומן שהם אכלו היה שונה ביותר מזה שאנו צורכים. ללא תלות בשיעור הבשר בתזונתם צרכו בני האדם הקדמוניים פחות שומן, ובתוך זה יותר חומצות שומן חיוניות, והיחס P/S בתזונתם היה גבוה במידה משמעותית בהשוואה אלינו.

מידת הקשר בין חלק מהמחלות הכרוניות העיקריות של החברות המתועשות לבין התפריט המערבי היא נושא שנוי במחלוקת, אך עדויות לקשר הדוק ביניהן הולכות ונערמות. חוקרים רפואיים מתחומים שונים מתחילים להגדיר תזונה המונעת מחלות, מטרשת העורקים ועד סרטן. מחקרים אלה מצטלבים ביותר מדרך אחת עם מחקרים פליאוליטולוגיים ואנתרופולוגיים.

מבחינה אינטלקטואלית ולדעתי גם מבחינה קלינית, מעניין לנסות להעריך, מה היה התפריט האופייני שצרך האדם ושאליו הסתגל גנטית במהלך מאות אלפי שנות אבולוציה. תפריט זה של אבותינו המרוחקים יכול לשמש נקודת ייחוס עבור תזונתו של האדם המודרני ומודל להגנה בפני "מחלות הציביליזציה", הגורמות היום את הנזק העיקרי לבריאות בחברתנו.

ומה אפשר ללמוד מכל מה שנכתב לעיל?

לפי הבנתי ההמלצות שניתן להמליץ לגבי התזונה שלנו הן פשוטות למדי: המזון הקרוב ביותר לבשר ציד שעומד היום לרשותנו בצורה זמינה הוא הם דגי ים. מומלץ לכן להשתדל שזה יהיה המקור העיקרי למזון מן החי בתזונתנו. אני ממליץ לצרוך בעיקר מזון מן הצומח, בצורה הקרובה ביותר לצורתו הטבעית ובמגוון רחב עד כמה שאפשר של צורות, צבעים וטעמים. מומלץ להקטין את השימוש שלנו בשמנים (גם הצמחיים), בסוכר, בקמח לבן, במלח ובאלכוהול.

ניסיון של אבותינו הקדמוניים נותן לנו מדריך לתפקוד אנושי אופטימלי ויכול לשמש בסיס לתכנית בריאות ארוכת שנים, אשר באמצעותה נשמור על רמות אופטימליות של לחץ הדם, הכולסטרול, הסוכר בדם, הכושר האירובי, הכוח והגמישות ומדדים ביולוגיים נוספים.