קטע הרחבה – גלוקוז (סוכר ענבים)

גלוקוז (סוכר ענבים) כמו כל הסוכרים מורכב מאטומי פחמן (C) , מימן (H) וחמצן (O). בדיקת נוסחת המבנה שלו מראה שלמולקולת הגלוקוז יש מבנה של טבעת משושה. אטומי הפחמן בטבעת מיוצגים בכדורים שחורים.

המבנה המשושה של הגלוקוז. פירוט בטקסט לאחר התמונה

חלק נכבד במארג המזון בטבע קשור בייצור גלוקוז ובניצולו. בדיקת נוסחת המבנה שלו מראה שלמולקולת הגלוקוז יש מבנה של טבעת משושה: 5 אטומי פחמן (C) ואטום חמצן אחד (O) בטבעת. לאטומי הפחמן 1, 2, 3, 4, קשורה קבוצת (OH) המכונה הידרוקסיל ולאטום הפחמן 5 קשורה קבוצת CH2OH.

ב-3 דרכים משתמש הגוף בגלוקוז:

  1. על ידי פירוק תוך הפקת אנרגיה;
  2. על ידי הפיכה לרב סוכר המכונה גליקוגן ואגירתו;
  3. על ידי הפיכה לשומן.

התברר, רוב הגלוקוז הנספג במעיים מתפרק ומספק אנרגיה רק לאחר הפיכת הגלוקוז לשומן.