השם הלועזי מקורו בשם האל היווני מרקיורי שהיה שליח האלים וידוע בזריזותו.
הכספית היא יסוד ומיוצגת ב מערכה המחזורית של היסודות שפיתח דימיטרי מנדלייב תחת הכינוי Hg . כינוי זה מקורו מן השם הלטיני – hydro – Hydrargyrum פירושו מים ו- argyros שפירושו כסף וביחד כסף נוזל. הכספית מופיעה כיסוד מס. 80, מה שאומר כי בגרעיני האטומים שלה יש 80 פרוטונים .
כספית היא המתכת היחידה שהיא נוזל בטמפרטורת החדר. (נקודת ההיתוך שלה, כלומר הטמפרטורה בה המוצק הופך לנוזל, היא 38.8o C- ).
לכספית מראה מתכתי לבן דמוי מראה ואם היא נשפכת, נוצרות טיפות קטנות ומבריקות.
הכספית היתה מוכרת עוד מן העת העתיקה בסין, הודו ומצרים. בעיר שיאן (Xi'an) בסין נמצא קברו של הקיסר הסיני הראשון ובו מודל מיניאטורי של עיר הבירה. לפי המסופר, היה זה מבנה מפואר בו זרמו נהרות של כספית ו"השמים" היו משובצים באבנים יקרות. מרבית האתר טרם נחפר אך נמצאו בו פסלי חימר של 7000 חיילים ומפקדים שנשלחו יחד עם מלכם לעוולם הבא.
לפי המסופר, היה לקיסר הראשון קשר נוסף עם כספית, קשר מצמרר. לאחר מספר שנים בשלטון פיתח הקיסר תסביך גדלות והחליט כי הוא יהיה האדם הראשון שיזכה לחיי נצח. לשם כך גייס את כל האלכימאים שהיו במדינה וציווה עליהם למצוא את משקה החיים. האלכימאים עשו ככל יכולתם אלא שלרוע המזל, באותה תקופה חשבו כולם כי לכספית יש תכונות מיוחדת. וכך, לא רק שהקיסר לא זכה לחיי עולם אלא שהוא מת לפני זמנו מהרעלת כספית.
בימי הביניים היתה לכספית חשיבות רבה במסורת ה אלכימאים אשר חשבו המתכות מורכבות מגופרית וכספית ביחסים שונים. מכאן, לפי דעתם של האלכימאים, ניתן יהיה להפוך חומר אחד לאחר אם ישנו את היחסים הללו.
לכספית יש, והיו, שימושים רבים. באמצע המאה ה-19 החלו להשתמש בתרכובת כספית חנקתית בתעשיית הכובעים. התרכובת מקילה על העיבוד של עור ופרוות אך כתוצאה מן השימוש בחומר זה חלו הפועלים בהרעלת כספית הגורמת, בין השאר לבעיות במערכת העצבים ולשינויי אישיות. יש הטוענים כי דמות "הכובען המטורף" המופיעה בספר "עליסה בארץ הפלאות" שנכתב בסביבות 1860 מתארת את הדימוי המקובל של חולים במחלה זו.
גם כיום יש לכספית שימושים רבים. במשך שנים רבות היא היתה המרכיב החשוב בתרמומטרים וברומטרים. כמו-כן משמשת הכספית בתעשיה האלקטרונית וגם כאמלגמה להכנת סתימות בשיניים.
תרכובות של הכספית משמשות בחקלאות לקטילת מזיקים הנמצאים בשרשי הצמחים, בתעשיית הבטריות וגם כבסיס לצבעים. לכספית היה במשך דורות רבים תפקיד חשוב ברפואה. כאשר פרצה במאה ה-15 מגפת סיפיליס באירופה, נחשבה הכספית וגם תרכובותיה כתרופה היעילה היחידה.
כיום ידוע כי כספית וגם תרכובות של יסוד זה, במיוחד התרכובת מטיל- כספית, רעילים מאד ומסוכנים לשימוש. ידועות מספר הרעלות המוניות בתרכובות כספית. אחת מהן התרחשה ביפן, כאשר מפעל תעשייתי שפך בין השנים 1932 ו-1968 לפחות 27 טונות של תרכובות כספית למימי מפרץ מינמטה. בעלי חיים מיקרוסקופיים החיים בים ספגו תרכובות אלו ולבסוף הן נקלטו גם על-ידי דגים ששימשו כמזון לבני אדם. אלפי אנשים נפגעו בהרעלה במשך השנים 1953 ו-1973.