השלד התוך תאי

לפני שתתחילו להתבונן בסרטים, כדאי לעשות חזרה קצרה בנושא השלד התוך תאי. תוכלו לענות על השאלות הבאות בעזרת הפרק "השלד התוך תאי ותנועה" שלמדתם מן הספר "התא – יחידת החיים" מאת חיה גרוס ויהודית עתידיה, בהוצאת האוניברסיטה העברית בירושלים.

1. לפניכם תמונות של תאים שבהם נצבעו מרכיבים שונים של התא.

תאים שבהם נצבעו מרכיבים שונים של התא

תמונות של תאים שבהם נצבעו מרכיבים שונים של התא

1. פרופ. עירית גינצבורג, המחלקה לנוירוביולוגיה, מכון ויצמן למדע;
3. Dr. Martin Lowe, School of Biological Sciences, University of Manchester, UK;
4. Curtesy of W. Wolf, T.-L. Chew and R.L. Chisholm, Northwestern University,USA;
5. Reprinted from Progress in Biophysics & Molecular Biology, vol 84, S.C. Calaghana, J.-Y . Le Guennecb, E. White, "Cytoskeletal modulation of electrical and mechanical activity in cardiac myocytes", pages 29-59, copyright 2004, with permission from Elsevier

הצביעה נעשתה באמצעות נוגדנים ייחודיים שסומנו בצבע זרחני (נוגדנים זרחניים). הנוגדנים מסוגלים להיקשר למרכיב ייחודי בתא ולא למרכיבים אחרים. רק במקום שבו חל קישור של הנוגדן – יופיע בתא סימון זרחני. צביעת הגרעינים נעשתה באמצעות חומר זרחני, שנקשר ישירות למרכיבים בגרעין התא, ללא צורך בתווך של נוגדנים.

למטה תוכלו למצוא תמונות של תאים כפי שהם נראים במיקרוסקופ אור. נסו להתאים את תמונת הסימון הזרחני בתא לתמונתו במיקרוסקופ אור.

תאים כפי שהם נראים במיקרוסקופ אור

תמונות של תאים כפי שהם נראים במיקרוסקופ אור

א.With kind permission from MAKHFI.com;
ב. Dr. Claire Sears, Cardiovascular Research Institute, University of Oxford, UK;
ג. Nikon's microscopyU;
ד. פרופ. סאשה ברשדסקי, המחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא, מכון ויצמן למד

• 1 – א (תא עצב)
  • 2 – ד (תאי רקמת חיבור)
  • 3 – ג (תאי אפיתל ממאירים)
  • 4 – ד (תאי רקמת חיבור)
  • 5 – ב (תא שריר של הלב)

בוודאי שמתם לב, שההתאמה בין התמונות הייתה לכם קלה יותר כאשר השלד התוך תאי היה מסומן בצבע זרחני.

א. על איזה תפקיד של השלד התוך תאי יכולה עובדה זו לרמז?
ב. לפי התמונות של השלד התוך תאי, היכן תצפו למצוא אותו בתא (בגרעין, בציטופלסמה, בתוך האברונים)?

תשובה:

א. אחד מתפקידי השלד התוך תאי הוא להעניק לתא את המבנה המרחבי האופייני שלו. לכן צורתו של תא מסוים (התמונות שצולמו במיקרוסקופ אור) תהיה כצורת השלד התוך תאי שלו (התמונות שצולמו במיקרוסקופ שבו אפשר       להבחין בסימון הזרחני של שלד תוך תאי).

ב. השלד התוך תאי נמצא בציטופלסמה של התא. בוודאי זכור לכם, שמרכיבי השלד התוך תאי מצויים גם באברוני תנועה של תאים מסוימים, כמו ריסים ושוטונים.

2. לפניכם שלושה סרטים המראים שלושה תהליכים המתרחשים בתאים, מה המשותף לתהליכים האלו?

חלוקה תנועת אברונים תא בתנועה

תשובה:

בתהליכים של תנועה של התא, ובתמים במהלך חלוקת התא. תנועה של אברונים – משתתף השלד התוך תאי.

זכויות יוצרים:
חלוקה: Curtesy of Conly L. Rieder, Wadsworth Center, NYS Department of Health, New York
תא בתנועה: Curtesy of Prof. Vic Small, The Institute of Molecular Biology, Zalzburg, Austria.
בהכנת הסרט השתתפו:
Irina Kaverina, Klemens Rottner, Emmanuel Vignal, Kurt Anderson, Theresia Stradal, Hiroyuki Nakagawa, Olga Krylyshkina, Penelope Hahne, Guenter Resch, Natalia Magid, Vic Small