למורה

על הפעילות 'גרעין התא'

עונת החלוקה – מיטוזה

לקראת חלוקת התא חייבים להתבצע שינויים רבים בהתארגנות התא. שינויים אלה מבוקרים בקפידה והתא לא ממשיך לשלב הבא כל עוד השלב הקודם לא הושלם.

פעילות מחקרית זו עוסקת בחלוקת המיטוזה המתרחשת בתאי הגוף. בפעילות נתחקה אחר האירועים התאיים החלים בתהליך זה ונחזור על מושגים חשובים בנושא. כמו כן, נלמד על השיטה מחקרית המאפשרת מעקב אחר השלבים בתאים חיים.

מחקר 1

דור העתיד – מיוזה

משמעות הקיום של היצורים החיים המתרבים ברבייה מינית הוא דיוק בחלוקה ובהתרבות התאים הבונים אותם. בפעילות זו נלמד מהם השלבים בחלוקת המיוזה, מה דומה ומה שונה בינה לבין המיטוזה. בנוסף, נלמד מהן הסכנות הצפויות במקרה שחל שינוי באירועי החלוקה ובייחוד מה מתרחש בתסמונת דאון.

מחקר 2

שינוי גורלי – מעבר חומרים דרך מעטפת הגרעין

בתוך הציטופלזמה מצוי אברון תוך תאי גדול וייחודי מיתר האברונים התאיים: גרעין התא. בגרעין התא מתרכז כל המידע הדרוש לתא בכדי לחיות, החל מתגובות לשינויים המתרחשים מחוץ לתא. דרך פיקוח ובקרה על תהליכי פירוק והרכבה בתוך התא. מיעוט זעום מה-DNA הנמצא בגרעין מהווה את הבסיס לבניית מכלול החלבונים התאיים. אחת השאלות המעסיקות חוקרים רבים היא כיצד מועברים המסרים מחוץ התא אל פנים הגרעין וכיצד מוחזר המידע המעובד מהגרעין, בדמות מולקולות כימיות, כהוראות ביצוע מדויקות אל הציטופלזמה. בפעילות נראה דוגמא כיצד שינוי קטן בחלבון הבונה את השלד התוך-גרעיני מוביל לתוצאה הרת אסון.

מחקר 3

על הפעילות 'השלד התוך תאי'

ואף על פי כן נוע תנוע – השלד התוך תאי ותנועה של תאים

כיצד מגליד חתך בעור? כיצד פועלים התאים המעורבים בתהליך ואיך קשור לכך השלד התוך תאי?

מחקרים העוסקים בהבנת תהליכי איחוי של פצעים ממחישים את הקשר בין איחוי פצעים לבין תפקוד השלד התוך תאי בתהליכי תנועה של תאים. באמצעות מחקרים אלה נלמד, כי למעשה קיימים סוגים שונים של סיבים תוך תאיים המרכיבים את השלד התוך תאי. התארגנות סיבים אלה בצורות שונות מקנה לתאים יכולת תנועה אופיינית ומשפיעה על תנועת התא. נכיר את חשיבות התהליך ואת הקשר למחלות סרטן.

מחקר 1

מפרקי העצם – מבנה השלד התוך תאי והשפעתו על תפקוד תאים מפרקי עצם

באמצעות מפגש מרתק עם תאים מיוחדים המסוגלים לפרק את עצמותינו, נכיר את הקשר בין מבנה ייחודי שנוצר מסיבי השלד התוך תאי לבין אופן תפקודו של תא מפרק עצם. נלמד, שכאשר פירוק העצם על ידי תאים מפרקי עצם אינו תקין עלולים להופיע סדקים ושברים בעצמות הגוף, ועלולות להופיע גם מחלות עצם.

מחקר 2

שחור ולבן – תנועת אברונים על גבי סיבי שלד התא

דגים החיים במעמקים מסוגלים להסוות את עצמם על ידי שינוי דגם הצבע על עורם לפי דוגמת השטח. ומה הקשר בין שינוי הצבע לשלד התוך תאי? מסתבר ששינוי הצבע נעשה על ידי תנועת אברונים תוך תאיים על פני סיבי השלד התוך תאי. באמצעות מחקרים העוסקים בנושא נראה את תנועת האברונים המכילים את הצבע בתאי עור של דגים, ואת הקשר בינה לבין השלד התוך תאי. כמו כן נראה כי קיימת בתהליך זה בקרה באמצעות הורמונים.

מחקר 3

תלוי על חוט הכישור – תנועת כרומוזומים באמצעות סיבי שלד בעת חלוקת תא

מה הקשר בין שלד התא לחלוקת התא? חלק מסיבי שלד התא הופכים לחוטי הכישור. אל חוטי הכישור נקשרים הכרומוזומים ובאמצעותם הם נמשכים לקוטבי התא. נעקוב אחר מחקר מרתק שהוביל חוקרים לגלות את אחד ממנגנוני הבקרה שמאפשרים את התקדמות תהליך חלוקת התא רק לאחר שכל הכרומוזומים נקשרו כראוי לחוטי הכישור.

מחקר 4