השלד התוך תאי

מרכיבי השלד התוך תאי

השלד התוך תאי הוא מערכת של סיבים שעשויים מחלבונים, שיוצרים את מבנה התא. השם "שלד" לסיבים אלה הוא שם מטעה, שכן הם נבנים ומתפרקים, משנים צורה ומשתתפים בתהליכים של תנועה של התא ובתוך התא. השלד התוך תאי הוא, אם כן, מערכת דינאמית של סיבים. הדינאמיות של שלד התא חיונית לתאים, והיא מאפשרת להם וליצור השלם להגיב לסביבה ולצרכים משתנים.

שלושה רכיבים עיקריים של סיבים מרכיבים את שלד התא: סיבי אקטין, מיקרוטובולי וסיבי ביניים. לכל אחת ממערכות סיבים אלה יש מאפיינים ייחודיים כמו סוג החלבונים שמרכיבים אותן, עובי הסיבים ותהליכים שונים בתא שבהם הן מעורבות.

סיבי אקטין משתתפים למשל בתהליכי תנועה שבהם נדרשים כיווץ או התמתחות. סיבי מיקרוטובולי משתתפים בהעברה של אברונים ומולקולות לאזורים שונים בתא. חלק מסיבי הביניים, למשל, נמצאים בתוך הגרעין, ויוצרים שם את שלד הגרעין שמקנה לו את צורתו העגולה ונקשר גם לכרומוזומים ומעגן אותם.

שלושת מרכיבי השלד התוך תאי בתא

זכויות:
Curtesy of Prof. Vic Small, The Institute of Molecular Biology, Zalzburg, Austria. בהכנת התמונות והסרטים השתתפו: Irina Kaverina, Klemens Rottner, Emmanuel Vignal, Kurt Anderson, Theresia Stradal, Hiroyuki Nakagawa, Olga Krylyshkina, Penelope Hahne, Guenter Resch, Natalia Magid, Vic Small.

איור של שלושת מרכיבי השלד התוך תאי בתא בתרבית: סיבי אקטין (אדום) מורכבים מהחלבון אקטין, מיקרוטובולי (כחול) מורכבים מהחלבון טובולין, וסיבי ביניים (ירוק) שמורכבים ממגוון של חלבונים, כל חלבון אופייני לסוג אחר של תאים.
כאשר משתמשים בנוגדנים ייחודיים לכל אחד ממרכיבי השלד התוך תאי, שמחוברים כל אחד לצבע זוהר אחר, מתקבלת התמונה הבאה:

סיבי שלד התא כפי שהם נראים באמצעות צביעה בנוגדנים זוהרים בתא מרקמת חיבור

זכויות:

סיבי שלד התא כפי שהם נראים באמצעות צביעה בנוגדנים זוהרים בתא מרקמת חיבור: א. סיבי אקטין (אדום). צביעה באמצעות נוגדן לחלבון אקטין. ב. מיקרוטובולי (כחול). צביעה באמצעות נוגדן לחלבון טובולין. ג. סיבי ביניים (ירוק). צביעה באמצעות נוגדן לחלבון בשם וימנטין, שאופייני לסיבי הביניים בתאי רקמת חיבור.

שימו לב לכך, שבכל התמונות צולם אותו התא, בכל פעם באורך גל המתאים לנוגדן כנגד מרכיב אחר של השלד התוך תאי. אם תוכלו לדמיין את כל רשתות הסיבים האלה בתמונה אחת, תקבלו את התמונה הכוללת של השלד התוך תאי בתא: שתי וערב של רשתות סבוכות של סיבים.

כדי להמחיש בצורה נוספת את מראה הסיבים בתא, אפשר לצלם את הסיבים במיקרוסקופ אלקטרונים, לאחר שהוצאו מן התא המרכיבים המסיסים של הציטופלסמה וכן קרום התא והאברונים השונים באמצעות חומרים כימיים.

יבי שלד התא השונים כפי שאפשר לראותם במיקרוסקופ אלקטרונים

זכויות:

סיבי שלד התא השונים כפי שאפשר לראותם במיקרוסקופ אלקטרונים. התא המצולם עבר טיפול כימי להוצאת קרום התא, האברונים והמרכיבים המסיסים של הציטופלסמה. בתמונה נראה קטע מהציטופלסמה של תא. אפשר להבחין בגדלים השונים של הקוטר של הסיבים: סיבי אקטין הם בקוטר 5-9 ננומטר (אחד חלקי תשעה מיליון של מטר). מיקרוטובולי הם בקוטר 25 ננומטר. סיבי הביניים הם בקוטר של כ-10 ננומטר.