כדי לשמור על משקל גוף תקין יש ליצור איזון בין כמות האנרגיה הנצרכת במזון לבין כמות האנרגיה שהגוף צורך לפעילותו. כדי למנוע צריכת אנרגיה גבוהה מדי רצוי להגביל את צריכת המזונות עתירי האנרגיה ולהגביר את הפעילות הגופנית. צריכת יתר של מזון עתיר אנרגיה ומיעוט של פעילות גופנית הם חלק מהסיבות לעודף משקל. כדי לשמור על משקל תקין מחשבים את כמות האנרגיה היומית בקילו-קלוריות (קק"ל) ומביאים בחשבון נתונים אישיים, כגון מין, גובה ומשקל.
כדי לחשוב את כמות הקלוריות המתאימה לך לצריכה יומית, יש להשתמש בנוסחה הבאה:
משקל רצוי בק"ג × כמות קלוריות מומלצת לכל ק"ג משקל = כמות קלוריות מומלצת ליום.
צריכה מומלצת של קלוריות לכל ק"ג משקל רצוי לפי מין וגיל
נערה | נער | גיל בשנים |
---|---|---|
50 | 49 | 12-14 |
41 | 49 | 15-18 |
החישוב הכמותי לגבי כל אחד מרכיבי התזונה העיקריים נעשה כך:
- 1 גרם חלבונים = 4 קק"ל
- 1 גרם שומנים = 9 קק"ל
- 1 גרם סוכרים = 4 קק"ל
לאור זאת כמות הקלוריות בכריך המבורגר הינה:
- כ-10 גרם חלבון = 40 קק"ל.
- כ-25 גרם שומן = 225 קק"ל.
- כ-20 גרם סוכרים =80 קק"ל.
- ומעט ויטמינים ומינרלים.
בסה"כ כ-350 קילו-קלוריות.
חשוב לזכור כי יש להביא בחשבון הן את כמות המזון (או כמות הקק"ל) והן את הרכבו.
גלוקוז – חד סוכרחלק נכבד במארג המזון בטבע קשור בייצור גלוקוז ובניצולו. בדיקת נוסחת המבנה שלו מראה שלמולקולת הגלוקוז יש מבנה של טבעת משושה: 5 אטומי פחמן (C) ואטום חמצן אחד (O) בטבעת. לאטומי הפחמן 1, 2, 3, 4, קשורה קבוצת (OH) המכונה הידרוקסיל ולאטום הפחמן 5 קשורה קבוצת CH2OH.
« בחזרה למילון המונחים