כבד וכיס מרה
לכבד תפקידים רבים וחשובים. העיקריים שבהם – אגירת מזון וייצור נוזל המרה. בכבד מתחיל תהליך הספיגה של שומנים וכולסטרול לדם. וכן הנטרול של חלק מן הרעלנים. בנוסף, מיץ המרה מאפשר ספיגה של שומנים וויטמינים שומניים כמו K ,E ,A.
עיקר תפקידם של תאי הכבד אינו קשור במישרין לעיכול אלא לעיבודם, בתוך הכבד, של חומרי המזון שנעכלו ונספגו בגוף. בחלקה זוהי פעולת אגירה. בכבד יכולים להתרכז כל סוגי המזון, אך מבחינה כמותית בולטת במיוחד אגירת הפחמימות. כמויות גדולות של חד-סוכרים שנכנסים לכבד (דרך וריד השוער) נאגרות בכבד כגליקוגן (רב-סוכר הבנוי מהרבה מולקולות גלוקוז. מצוי בעיקר בכבד ובתאי ריר) ומוחזרות לזרם הדם בשעת הצורך. תאי הכבד יכולים לייצר חלבונים, לשנות הרכב שומנים, להפוך חלבונים ושומנים לפחמימות, לחסל תאי דם, ועוד.
וריד השער: מוביל דם מדופן המעי הדק אל תוך הכבד.
לבלב
בלוטת הלבלב מצויה באזור התריסריון ונמנית עם הבלוטות העיקריות המשתתפות בתהליך העיכול אבל איננה מהווה חלק מצינור העיכול.
- יוני ביקרבונט (HCO3–) המנטרלים את חומציותה של תערובת המזון המגיעה מן הקיבה.
- אנזימי העיכול המופרשים מהלבלב מגיעים לתריסריון ושם הם ממשיכים את תהליכי הפירוק כימי של הפחמימות, של השומנים ושל הפפטידים שהגיעו מן הקיבה.
חומרי המזון מתפרקים למרכיבים הניתנים לספיגה בדם. - ההורמון אינסולין