פרק רביעי: סלעים המכילים מאובנים

האיורים מסודרים על פי סדר הופעתם בעמודי הספר.
לצפייה באיור – הקליקו עליו.

סלע גיר המכיל מאובנים של צדפות שבהן אפשר להבחין בעין בלתי מזוינת
איור 4.1: סלע גיר המכיל מאובנים של צדפות שבהן אפשר להבחין בעין בלתי מזוינת.
צילום דרך מיקרוסקופ אור מקטב של סלעי גיר המכילים מאובנים זעירים
איור 4.2: צילום דרך מיקרוסקופ אור מקטב של סלעי גיר המכילים מאובנים זעירים.
דפוסי מאובנים שונים של צדפות
איור 4.3: דפוסי מאובנים שונים של צדפות
העתק של עקבות הדינוזאורים כפי שהתגלו בבית זית
איור 4.4: העתק של עקבות הדינוזאורים כפי שהתגלו בבית זית (באדיבות המכון למדעי כדור הארץ, האוניברסיטה העברית בירושלים).
מאובנים של יצורים בעלי שלד פנימי: שלד של דג ושלד של נחש
איור 4.5: מאובנים של יצורים בעלי שלד פנימי. למעלה - שלד של דג, למטה - שלד של נחש (באדיבות המכון למדעי כדור הארץ, האוניברסיטה העברית בירושלים)
איור 4.6: בתהליך של המסה וגיבוש מחדש המבנה המקורי של השלד מיטשטש ובמקומו מתגבשים גבישי מינרלים גסים.
צילום דרך מיקרוסקופ אור מקטב של מאובנים בסלע גיר. הסבר מורחב לאחר התמונה
איור 4.7: צילום דרך מיקרוסקופ אור מקטב של מאובנים בסלע גיר. ניתן להבחין במאובן הגדול הנמצא במרכז בשני אזורים שונים. בחלק מן המאובן ניתן להבחין במבנה המקורי של שלד בעל החיים, לעומת חלק אחר שעבר תהליך של המסה וגיבוש מחדש ובו מופיעים גבישי קלציט גסים המטשטשים את המבנה המקורי של השלד.
גביש המינרל ארגוניט וגביש המינרל קלציט
איור 4.8: גביש המינרל ארגוניט וגביש המינרל קלציט. לשני המינרלים הרכב כימי זהה אולם מבנה פנימי שונה.
מבנה שכבתי של סלעים המכילים מאובנים
איור 4.9: מבנה שכבתי של סלעים המכילים מאובנים.
סביבות היווצרות יבשתיות וימיות של סלעי משקע.
איור 4.10: סביבות היווצרות יבשתיות וימיות של סלעי משקע.
השוואה בין מאובנים של בעלי חיים לבין בעלי חיים דומים להם החיים היום בסביבה הימית הרדודה: השוואה של קיפודי ים, נאוטילוס (ראש רגל) ובוולבים (צדפות)
איור 4.11: השוואה בין מאובנים של בעלי חיים לבין בעלי חיים דומים להם החיים היום בסביבה הימית הרדודה.

איור 4.12: חסר כרגע

הרכב שונית. הסבר מורחב לאחר התמונה
איור 4.13: השונית היא גוף מסיבי הבנוי מאלמוגים. האלמוגים בונים את גלעין השונית. חלקים הנשברים ומובלים מן הגלעין לתוך הים בונים את קידמת השונית.
נטיפים, זקיפים ועמודים במערת אבשלום
איור 4.14: נטיפים, זקיפים ועמודים במערת אבשלום (באדיבות פרופ' עמנואל מזור)
מורכב משתי תמונות קטנות: האחת של דוגמת יד של סלע הקירטון, והשנייה של מחשוף של סלעי קירטון משוכבים (בעין עבדת)
איור 4.15: למעלה - דוגמת יד של סלע הקירטון. למטה - מחשוף של סלעי קירטון משוכבים (עין עבדת)
איורים של פורמיניפרה וקוקוליטים: יצורים זעירים החיים בעמודת המים העליונה באוקיינוסים
איור 4.16: יצורים זעירים (אלפית עד עשירית המילימטר) החיים בעמודת המים העליונה באוקיינוסים.
דוגמת יד של סלע חוואר
איור 4.17: דוגמת יד של סלע חוואר