קישורים

רשימת אתרים מוערת למבנית מבוא

פרק ב – שיבוט גנים וביטויים בחיידקים ובתרבית תאים

פרק ב במבנית המבוא פותח בהכרות עם החומר התורשתי (ב 1), מבנה ה-DNA .

בהמשך (ב2 ) מובאת חזרה והרחבה של תהליך תעתוק ה-DNA ל- RNA שליח ותרגום RNA שליח לחלבון.

באתר הבא תוכלו למצוא פעילות שעוסקת במבנה ה-DNA

פעילות העוסקת בתעתוק DNA ל-RNA ויצירת חלבון.

כמו תמצאו באתר אנימציות המתארות רמות ארגון מתכונה ועד לגן, מדרג מכרומוזום לגן ועוד.
האתר הוא של אוניברסיטת יוטה בארה"ב וכתוב באנגלית שמתאימה לתלמידי י"א-י"ב…

בהמשך ב 3 מתוארת שיטה המאפשרת להחדיר נשא לתוך חיידק וכיצד ניתן לברור את החיידקים המהונדסים באמצעות גן המקנה עמידות לאנטיביוטיקה. חלק נכבד מהטענות כנגד הנדסה גנטית נובע מכך שמשתמשים בגן המקנה עמידות כנגד אנטיביוטיקה כדי לברור את התאים המהונדסים. כדי להבין מה הבעיה בשימוש בגן המקנה עמידות כנגד אנטיביוטיקה מומלץ לקרוא את אחד מהמאמרים הבאים הכתוב בעברית . המאמרים פורסמו בעיתון גלילאו ונמצאים באתר של האוניברסיטה הפתוחה.

מאמר 1: חיידקים צוברי מוטאציות. איתי בן פורת

מאמר 2: אנטי אנטיביוטיקה. צבי עצמון

פרק ג – יצירת אורגניזמים מהונדסים: צמחים ובעלי חיים

בפרק ג 1 מוסבר כיצד יוצרים ספריה גנומית האנימציה הבאה מדגימה כיצד מכניסים DNA זר לתוך פלסמיד, מבצעים טרנספורמציה של הפלסמיד לחיידקים בוררים, את את החיידקים באמצעות אנטיביוטיקה ומגדלים את המושבות המכילות כל אחת מקטע DNA אחר.

בהמשך פרק ג 1 מתוארות שתי דרכים ליצירת צמחים מהונדסים אחת באמצעות אגרובקטריום והשניה באמצעות "תותח גנים" .
אנימציה מצויינת המדגימה יצירת מצח מהונדס עמיד כנגד חרקים באמצעות העברת הפלסמיד על ידי אגרובקטריום. האנימציה מלווה בטקסט קצר מאוד באנגלית פשוטה.

אנימציה המתארת יצירת צמח מהונדס באמצעותה שיטה הביוליסטית.