שאלות ותשובות

שלחו אלינו שאלות הנוגעות למעבדת הזבובים והפעילויות באתר דרך כרטיסיית צור קשר ואנחנו נענה עליהן ונפרסמן כאן.

  • מדוע יצא לי דווקא זבוב זכר ב “זבוב כבקשתך”?
    בזבובים, כמו בבני האדם , עובר המכיל בתאיו כרומוזומים X וY יתפתח לזכר ועובר המכיל בתאיו כרומוזומים X ו X לנקבה. כאשר בוחרים להעביר לתאי המין של זבוב האב את כרומוזום Y ייווצר זבוב זכר כיוון שהזבובה האם (שהיא נקבה) מכילה שני כרומוזומי X ולכן בתאי המין שלה יהיה תמידX כלומר העובר שייווצר יכיל בתאיו XY.
  • כשיצרתי זבוב מסויים,ראיתי שכתוב ב”זבוב כבקשתך”שאם היתה נולדת נקבה עינייה היו אדומות,למה?
    בזבובים, כמו באדם, הזכר מכיל בתאיו כרומוזום X אחד וY אחד והנקבה מכילה שני כרומוזומי X בתאיה. הגן White נמצא על כרומוזום  X. מכאן שלזכר לעולם לא יהיו  שני אללים של הגן White ולנקבה כן. במקרה בו גן זה פגום, לא יועברו החומרים הדרושים ליצירת צבע עין אדום לתאי העין והם יוותרו לבנים. נקבה עם אלל אחד פגום ואחד תקין תיווצר כמות מספקת של חלבון זה מהאלל התקין ולכן עיניה יהיו אדומות. לזכר אין אלל נוסף ולכן לא יווצר חלבון תקין והעין תישאר לבנה. מידע מפורט על הגן White קיים במאגר המידע הגנטי.
  • באמת יש מדענים שכל היום רק מכליאים זבובים ומסתכלים עליהם?
    במעבדות רבות ברחבי העולם מדענים עובדים עם זבובי הפירות. האם אכן מבצעים הכלאות לשם מחקרם אך גם מכניסים גנים שונים לזבובים (מהנדסים את הזבובים גנטית) או פוגעים בגנים קיימים (גורמים למוטציות מכוונות)על מנת ללמוד על תפקידי גנים אלו. הם עוקבים אחרי תופעות שונות המתרחשות בזבובים שעברו תהליך זה ע”י הסתכלות במיקרוסקופ על רקמות שונות, על תהליכי התפתחות עוברית ואף על התנהגות הזבובים או יכולות הזיכרון שלהם. כאשר משווים בין זבובים שעברו את התהליך הזה לכאלו שלא עברו אותו ניתן להבין מה קרה בעקבות השינוי הגנטי שהתבצע. מידע נוסף על תגליות בזבובים ניתן לקרא ב”מידע אודות זבוב הפירות” במעבדת הזבובים