רקע:
מערכת השמש כוללת גרמי שמיים שונים: השמש, כוכבי הלכת, כוכבי לכת ננסיים, ירחים, שביטים, אסטרואידים, גופים קטנים אחרים ואבק.
היום יודעים שהרבה גופים שמימיים אלה כוללים מולקולות אקזוטיות שונות כולל חומרים בעלי חשיבות ביולוגית שיכולים ללמד אותנו על ראשית החיים. מבין חומרים אלה איתרו המדענים חומרים אורגניים פשוטים וגם חומצות אמינו, סוכרים ועוד. בתחילת היווצרות מערכת השמש שביטים ומטאוריטים נדדו בחלל הבין כוכבי התנגשו בכוכבי הלכת השונים וכן בירחיהם. כמו כן כתוצאה מהתנגשויות חומרים מועפים מכוכבי לכת וירחים. גם בכדור הארץ ניתן לזהות מטאוריטים שמקורם לדוגמה מהירח או ממאדים. עדויות לתהליך זה הם המכתשים הרבים על פני כוכבי הלכת, בעיקר בכוכב חמה, הירח שלנו ויתר הגופים במערכת השמש. מדי פעם גם היום רואים כניסה של מטאוריטים כגון המטאוריט צ'ליאבינסק.
ירחים ברחבי מערכת השמש יכולים לשמר מטאוריטים כאלה, המכילים חומרים בעלי חשיבות ביולוגית, כאמור, שנדדו במערכת השמש במשך מיליארדי שנים. קיימת חשיבות עליונה להכיר את החומרים האלה כדי להבין טוב יותר כיצד נוצרה מערכת השמש וכיצד הגיעו חומרים אורגניים לפני כדור הארץ.
את כוכבי הלכת הגדולים סובבים מספר רב של ירחים, מביניהם גם הירחים הגדולים ביותר במערכת השמש. לדוגמא, את צדק סובבים ארבעה ירחים גדולים ובנוסף עשרות ירחים קטנים יותר. סביב שבתאי סובבים למעלה מ- 60 ירחים ובניהם הירח היחיד בעל האטמוספרה, טיטאן.
מטרת המשימה:
תכננו משימת הכוללת חללית אם ומספר ננו-לוויינים לצדק וירחיו. חללית האם תשחרר מספר
ננו- לוויינים אשר ינועו סביב הירחים. כמו כן חללית האם תבצע מדידות בקרבת צדק, תקלוט את השידורים של הננו-לוויינים שפיזרה ותשדר אותם אל כדור-הארץ.
מערך הננו-לוויינים יחקור באמצעים שונים את החומרים האורגניים על הירחים הנבחרים.
שיקולים בתכנון המשימה:
- קביעת מספר הירחים המיועדים למחקר (רצוי לבחור סוגים שונים של ירחים)
- בחירת מספר הננו-לוויינים הדרוש לביצוע המשימה, גודלם ותפקידם
- קביעת ממדי חללית האם
- בחירת המכשור לצורך האנליזה והשידור
- מקורות אנרגיה של חללית האם והננו-לוויינים
- שיטת שידור המידע לכדור הארץ
- בחירת מועד מתאים לשיגור חללית האם מכדור הארץ ושיגור הננו-לוויינים בקרבת צדק
- משך המשימה
- תאור עתיד חללית האם בסוף המשימה
מקורות מידע
- חומרים בעלי חשיבות ביולוגית
- חומרים אורגנים במטאוריטים
ננו-לוויינים
סוגי ננו-לוויינים
ירחי צדק