8.1.1 הפקת חשמל מירקות ופירות – סוללה חשמלית

בסוללה חשמלית (בטרייה Battery), יש אלקטרודה חיובית (אנודה) ואלקטרודה שלילית (קתודה), וביניהן מצוי חומר אלקטרוליט (חומר המוליך זרם חשמלי).

הסבר על הסוללה החשמלית, עם פעילויות ניסוי לתלמידים מופיעים תחת אנרגיה כימית באתר.

פירות וירקות, מכילים חומרים אשר בתנאים מסוימים יכולים לשמש כאלקטרוליט של סוללה חשמלית.

בפועל, משתמשים בפירות או ירקות טריים, בהם תוקעים אלקטרודות מתכתיות מסוג מיוחד.

חומרים:

• תפוח אדמה, תפוז, לימון, או ירקות ופירות אחרים.
  • לוחית אבץ ממורק (ניתן להשתמש במהדק (אטב) ניירות מחומר זה).
  • לוח נחושת ממורק (ניתן להשתמש בתיל נחושת המשמש לחיבורים חשמליים).
  • מומלץ שיהיו גם מכשירי מדידה: מד מתח ומד זרם.

מירוק המתכת נועד להסיר ממנה את שכבת התחמוצת, וניתן לביצוע באמצעות שפשוף בנייר לטש ("נייר זכוכית").

פעילות חקר של תלמידים בכיתה, יכולה לכלול השוואה בין המתח והזרם שניתן להפיק מפירות שונים, או כאשר משתמשים באלקטרודות ממתכות שונות.

בתמונות הבאות, ניתן לראות כיצד מורכבת "סוללה" מלימון ומתפוח אדמה, עם אלקטרודות אבץ ונחושת. ניתן גם לראות שהמתח המתקבל משתי "סוללות" מסוג זה בטור, שווה לערך כפול מהמתח המתקבל מ"סוללה" אחת.

סוללה מלימון ומתפוח אדמה, עם אלקטרודות אבץ ונחושת

ניתן לחבר מספר "סוללות" מסוג זה בטור לקבלת מתח של מספר וולטים. בצורה זו ניתן להפעיל שעון דיגיטלי.

מספר סוללות מסוג זה בטור לקבלת מתח של מספר וולטים

ערכת ניסוי מוכנה הנקראת "חשמל מן הטבע – שעון לימון", ניתנה בעבר לרכישה בחברת "עץ הדעת" מקיבוץ יסעור. אתר האינטרנט (באנגלית) של החברה:

www.tok-toys.com

ניסויים דומים נערכים בלימודי הכימיה, כאשר משתמשים באלקטרודות אבץ ונחושת ובתמיסות מוליכות, המאפשרות לזהות מהי התגובה הכימית המתרחשת בתהליך יצירת המתח החשמלי. דוגמה לניסוי מסוג זה רואים בתמונה (בין שני כלי הזכוכית מחבר גשר מוליך, אשר מאפשר מעבר זרם חשמלי, אך אינו מאפשר מעבר חומרים):

לעמוד הקודם לחץ כאן לעמוד הבא לחץ כאן